Voor veel Nederlanders is het de ultieme toekomstdroom: voor jezelf beginnen. Eigen baas worden is een ambitie die vaak zijn oorsprong vindt op de middelbare school. Als zaterdaghulp bij de lokale supermarkt dacht ik ook de boel wel beter te kunnen runnen dan mijn baas. Later zou ik wel even laten zien hoe het moest. Maar vervolgens de sprong naar het ondernemerschap ook echt wagen blijft voor velen een stap te ver.

Ten opzichte avn loondienst heeft het werken als zzp’er veel voordelen. In deze blog, vijf redenen om voor jezelf te gaan.

#1 Beheers je eigen agenda

Sommige mensen gedijen goed op een 9-5 ritme. Anderen maken liever hun eigen tijdsindeling. En werken zo ook veel efficiënter. Een groot pluspunt van zelfstandig ondernemerschap is de flexibiliteit: je bent baas van je eigen agenda en hebt zelf je werktijden in de hand. Jij bepaalt zelf waar, wanneer en hoe je werkt. Een ochtend skippen en ’s avonds wat langer door is geen enkel probleem. Tandartsafspraak, bloeddonatie of nog snel even een boodschapje halen? Ook daar hoef je geen goedkeuring voor te vragen bij de baas, want dat bij jij zef.

#2 Vakantie

Flexibiliteit zit niet alleen in je weekrooster, maar ook in je jaaroverzicht. Als zzp’er kan je op vakantie gaat wanneer je maar wil. Dat betekent ook dat je buiten de reguliere vakantie tijden kan reizen. Vermijd het hoogseizoen en een camping vol kinderen. Het is echter wel van belang dat je je vakantieplannen helder naar vaste klanten communiceert. Zij zullen immers niet eeuwig om jou blijven wachten.

#3 Netwerken

Een ander groot voordeel van zzp’er zijn is het opbouwen van een klantenkring. Vaak werk je aan vele projecten bij uiteenlopende klanten en bedrijven. Een kijkje in de keuken bij verschillende organisaties is erg leerzaam. Door projectmatig een  bedrijf te ondersteunen, leer je het team goed kennen. Allerlei mensen die je weer aan je netwerk kunt toevoegen! Zo’n netwerk zorgt vervolgens weer voor een nieuwe stroom aan klussen en andere relaties.

#4 Jij bepaalt

Het nadeel van werken voor een baas is dat je vaak genoeg klusjes krijgt waar je misschien niet op zit te wachten. Als zelfstandig ondernemer bepaal je zelf wat voor werk je doet en op welke gebieden je jezelf verder wilt ontwikkelen. Je kan dus ook zelf kiezen welke opdrachten je aanneemt en welke je liever aan je voorbij laat gaan  – of doorschuift naar iemand anders in je netwerk. Als zzp’er kun je je dus focussen op de dingen waar jij energie uit haalt. Zo kan je met iedere dag met plezier aan het werk!

#5 Afwisseling

Tenslotte is zelfstandig ondernemen altijd divers. Je zult minder snel het gevoel van sleur ervaren, of verveling. Jouw werk kan zomaar iedere dag anders zijn en op een andere locatie.

Meer weten over zelfstandig ondernemen? Kijk dan eens op zzp.daily.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *