De voor- en nadelen van een creditcard

creditcard

De meeste mensen in Nederland hebben alleen maar een pinpas ofwel een debitcard. Dit is een kaart die gekoppeld is aan een betaalrekening. Met de kaart kun je geld van die betaalrekening opnemen. Daarnaast is er echter ook nog de creditcard. Met een creditcard kun je in principe geld uitgeven dat je (nog) niet hebt. 

creditcard

De debitcard en creditcard

De debitcard is dus gekoppeld aan het geld op je bank. De creditcard heeft echter gewoon een maandelijks limiet dat je op kunt maken. Dat opgemaakte geld moet je dan later terugbetalen. De creditcard kan heel handig zijn ook al voelt het gek om geld uit te geven dat je niet hebt. Denk bijvoorbeeld aan aanbetalingen en borgstellingen. Maar ook voor het huren van bijvoorbeeld een auto heb je in de meeste gevallen een creditcard nodig. Sterker nog: er zijn zelfs landen waar je amper kunt voortbewegen als je geen creditcard hebt. In de Verenigde Staten is het zo’n gangbaar betaalmiddel dat je de creditcard bijvoorbeeld nodig hebt om een hotel te boeken of een taxi te bestellen. De creditcard is dan dus onmisbaar.

creditcard

De limiet van je kaart

Belangrijk om voorop te stellen is dat niet iedereen zomaar een creditcard kan aanvragen. De bank of het bedrijf waar je de kaart van krijgt, moet er vertrouwen in hebben dat jij de rekening de volgende maand ook echt kunt betalen. Als je dus nog studeert of als je van een uitkering leeft dan kun je vaak geen creditcard aanvragen. Sommige kredietverleners zijn bovendien niet zo happig op het uitgeven van een creditcard aan mensen zonder vast contract. Dit verschilt echter per bedrijf en verlener dus als je toch graag een creditcard wil verdiep je dan even in de mogelijkheden.