Het nieuwe opvoeden 

Vijftig jaar geleden was het zo dat je geen straatbeeld kon voorstellen zonder een paar mensen die een peuk aan het opsteken waren of er een in hun mond aan het stoppen waren. Dat is allemaal anders vandaag de dag. Er zijn een stuk minder rokers op straat. Gelukkig maar want roken is slecht voor de volksgezondheid, dat weten we allemaal maar dondersgoed. Toch is er vandaag de dag iets dat nog gevaarlijker kan zijn voor onze volksgezondheid. Je steekt het niet aan, of stopt het in je mond (hoop ik tenminste). Het gaat over iets totaal anders, iets dat je misschien niet eens verwacht. Ik heb het over je mobieltje. De meeste mensen zijn, hoe je het went of keert verslaaft aan hun mobiele telefoon. Hoe kan dat en hoe bescherm je jezelf ertegen? Deze informatie is handig, zeker voor ouders met jonge kinderen.

Geen telefoon voor kinderen 

Toen ik jong was was het uniek om een jong kind te zien met een mobieltje in zijn of haar handen. Tegenwoordig is dat anders. Er lijken steeds meer ouders die het oké vinden als kun kleine een gateway drug in zijn of haar handen gedrukt krijgt. Ik zal u eens haarfijn uitleggen waarom dat niet verstandig is. Het heeft ermee te maken dat u telefoon niet zomaar iets is. Alle designers die erbij zijn betrokken hebben extensief onderzoek gedaan naar wat het mobieltje zo verslavend mogelijk kan maken. Er zijn veel debatten gaande over waarom dat is, maar werkelijk komt het maar op een ding neer: geld. Hoe meer de makers van telefoons en apps u als gebruiker kan laten besteden op de app, hoe meer geld ze kunnen vangen van adverteerders. Immers is de kans groot dat u dan dingen gaat kopen.

Wel telefoon, geen internet

Het is natuurlijk wel belangrijk dat u een connectie kan maken met u kind over de telefoon. Zo kan u uw zoon of dochter elk moment van de dag bellen of sms'en. Maar het is belangrijk dat u ze geen internet geeft. Onze primitieve brein is onderontwikkeld en kan zeker voor jonge kinderen kan het hebben van een telefoon een negatief effect hebben op het ontwikkelen van hun brein. Dit weten de meeste ouders niet, maar het is wel zo. Blokker daarom applicaties zoals facebook, instagram en pinterest. Deze sites laten vaak alleen het beste van een persoon zien. De kinderen worden zo jaloers en gaan zich minderwaardig voelen, terwijl ze gewoon normaal zijn.