Je hypotheekrente 30 jaar vast? Is dat een goed idee?

Als je wel zin hebt in een nieuw huis, maar niet in gedoe, dan leg je je hypotheekrente 30 jaar vast. Je hebt dan de eerstkomende 30 jaar geen omkijken meer naar je hypotheek en blijft hetzelfde rentepercentage betalen. Maar het kan ook anders. Je kunt bij hypotheekrente.nl ook een berekening uitvoeren waarin je aangeeft dat je een deel van je hypotheekrente 30 jaar vast wilt en een ander deel variabel of met een kortere looptijd. Het voordeel hiervan is dat je altijd een rentevast deel hebt, en dat je een deel hebt dat je misschien wat sneller kunt aflossen. Zo wordt jouw huis nog eerder écht van jou.

Is je hypotheekrente 30 jaar vast laten staan altijd slim?

Dat hangt volkomen af van de huizenmarkt, jouw inkomen en jouw algemene financiële situatie. Daar kan ik, in dit blog, niet zomaar even antwoord op geven. Twijfel je over wat je moet doen, wat verstandig is en wat bij jou past? Maak dan online een afspraak met een van de adviseurs van hypotheekrente.nl, zij kunnen je precies vertellen wat de voordelen, nadelen, valkuilen en verborgen pluspunten zijn. Uiteindelijk is de beslissing natuurlijk altijd aan jou. Jij betaalt, dus jij bepaalt! Wist je dat het eerste gesprek met de adviseur van hypotheekrente.nl altijd gratis is?

Weet wat je kunt lenen voor je gaat zoeken

Dat je nu een huur van € 1100,00 per maand betaalt, wil helaas niet zeggen dat je een hypotheek kunt krijgen voor dat bedrag. Het is dus altijd verstandig om, voor je serieus op zoek gaat naar een koophuis, goed te checken hoe hoog jouw hypotheek mag zijn. Aan de hand hiervan kun jij dan bepalen of jij dit bedrag inderdaad wilt gaan lenen of dat je nog even doorspaart en wat meer eigen geld inbrengt. Hoe minder je leent, hoe lager je maandlasten zullen zijn. En dan blijft er financiële ruimte over voor een verbouwing, een vakantie of een bruiloft.

Je droomhuis gevonden?

Dan wordt het tijd om spijkers met koppen te slaan. Voor je ook maar een bod doet, moet je dan op de cent nauwkeurig hebben hoeveel je wilt en kunt lenen. Maar eigenlijk moet je ook al inzichtelijk hebben hoeveel geld je nodig hebt om die ene verbouwing te doen of om alle kozijnen te laten vervangen. Je doet een bod, over het algemeen, altijd onder voorbehoud van financiering, maar het is wel zo fijn als je eigenlijk al weet dat je je financiën goed voor elkaar hebt.